Tájékoztató Koronavírus Adókedvezmények 2020-03

 

Tisztelt Ügyfeleink!

 

A Koronavírus-járvány következtében nehéz helyzetbe került iparágak megsegítésére a Kormány több intézkedést hozott. Ezek közül első körben (47/2020. Korm. rendelet) az érintett iparágakban (turisztika, vendéglátóipar, szórakoztatóipar, szerencsejáték, filmipar, előadóművészet, rendezvényszervezés és sportszolgáltatás) működő vállalkozások az alábbi adókedvezményeket kapják:

 

  1. március, április, május, június hónapokban a munkáltatói járulékokat (17,5% Szociális hozzájárulási adó, 1,5% Szakképzési járulék) nem kell megfizetni az alkalmazottak után,
  2. ugyanezen időszakra a munkavállalók járulékai közül is csak a természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell levonni (4%, de legfeljebb havi 7.710 Ft). Fontos, hogy a kedvezmény az SZJA-ra nem vonatkozik, tehát azt továbbra is le kell vonni és meg kell fizetni a NAV-nak,
  3. szintén erre az időszakra vonatkozóan nem kell megfizetni a turizmusfejlesztési hozzájárulást, bevallást sem szükséges benyújtani.

 

A fentieken kívül valamennyi ágazatban működő vállalkozás élhet egyrészt az adóelőleg mérséklésének kérelmével, másrészt a már bevallott, de meg nem fizetett adók esetében halasztás vagy részletfizetés kérelmezésével.

 

Mindkét esetben méltányossági eljárásról van szó, tehát a kérelmet a megfelelő nyomtatványokon be kell nyújtani a NAV területileg illetékes szervéhez, ahol annak elbírálásáról határozatban döntenek. A kérelmet minden rendelkezésre álló indokkal alá kell támasztani, mert az adóhatóság csak a kérelemben leírt információk alapján dönthet. A Kormányzat ígéretet tett arra, hogy minden méltányolható igényt pozitívan fognak elbírálni.

 

Amennyiben úgy döntenek, hogy élni kívánnak a fenti méltányossági lehetőségek valamelyikével, a beadvány elkészítésében kollégáink rendelkezésükre állnak.

 

 

Budapest, 2020. március 26.