NAV online számla 2.0

Online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség változása 2020. július 1-től
Felhívjuk partnereink figyelmét a kimenő számlák kapcsán 2018. július 1-én bevezetett online adatszolgáltatás változására: az eddigi 100.000 Ft áthárított adót elérő számlákkal szemben fenti időponttól kezdődően minden kimenő számláról teljesíteni kell az adatszolgáltatást a NAV által erre a célra biztosított elektronikus felületen.
Online Számla interface specifikáció és XSD séma változás 2020. április 1-től
2020. április 1-jétől az Online Számla rendszerben a 2.0-ás verziójú XSD-t kell alkalmazni, ettől a naptól a korábbi 1.1-es verzióval nem lehet majd adatot szolgáltatni.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2020. február 17-én publikálta az adatszolgáltatáshoz kapcsolódó végleges 2.0-ás interfész-specifikációt és XSD-sémát a https://onlineszamla.nav.gov.hu/dokumentaciok oldalon. Az új verziót a fejlesztők már 2019. október 5. óta tesztelhették.
Az átállás menete:
• A 2.0-ás XSD 2020. február 27-én 23 órától március 31-én 24 óráig már használható az éles Online Számla rendszerben, de alkalmazása még nem kötelező.
• 2020. április 1-jétől azonban kizárólag a 2.0-ás XSD lesz alkalmazható az éles környezetben, a szükséges programmódosításokról eddig az időpontig kell gondoskodni. Ezt követően az 1.1 XSD-sémával beküldött adatszolgáltatásokat a NAV rendszere nem fogja feldolgozni, érvényes adatszolgáltatás ezzel a sémával már nem küldhető.
Az éles környezetben a 2.0 XSD szerinti adatszolgáltatás lehetőségének megnyitásával egyidejűleg módosul az Online Számla 2.0 és 2.1 verziók szerinti számlaadat-lekérdező és adózó-lekérdező szolgáltatása is. Ezek a műveletek a karbantartás után már az új specifikációnak megfelelően fognak működni, így a teljes körű átálláshoz ezeknél a szolgáltatásoknál is fel kell készülni az Online Számla 2.8 verzió alatt publikálandó változásokra.
A zökkenőmentes átálláshoz kísérjék figyelemmel a fejlesztői naplóban, az Informatikai változások menüben és a hírekben megjelenő friss információkat!