IFA SZOCHO EKAER 2020

Adózási és járulékfizetési változások, könnyítések – 2020

(140/2020. (IV. 21.) Korm. rendelet)

(2. rész)

 

Idegenforgalmi adó

A törvény kihirdetésének napjától 2020. december 31-ig eltöltött vendégéjszakák után az idegenforgalmi adót a vendégnek nem kell megfizetnie, a szolgáltatónak nem kell beszednie és befizetne, de meg kell állapítania és be kell vallania az adóhatósághoz.

Egészségügyi járulék és a szolgáltatások igénybevételére való jogosultság

A veszélyhelyzet fennállásának időszakában a veszélyhelyzetből kifolyólag fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállaló egészségügyi szolgáltatásra jogosult.

A veszélyhelyzet miatt fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállalók után 2020. május 1-jétől a munkáltató egészségügyi szolgáltatási járulékot köteles fizetni. Ennek összege 7.710 Ft/fő/hó.

Amennyiben a vállalkozás működését az egészségügyi járulék megfizetése veszélyeztetné, az adóhatóság kérelemre engedélyezheti a megfizetés halasztását a veszélyhelyzet megszűnését követő 60. napig.

Szociális hozzájárulási adó

  1. július 1-től a Szociális hozzájárulási adó mértéke 15,5%-ra csökken.

EKÁER

A veszélyhelyzet alatt és annak megszűnését követő 30. napig a közúti árufuvarozásban nem szükséges kockázati biztosítékot nyújtani. A korábban letéti számlára befizetett összeget az adóhatóság haladéktalanul és hivatalból visszautalja az adózóknak, azt külön nem kell kérvényezni. Azoknak az adózóknak, akik a biztosítékot banki garanciával váltották ki, a hatóság a garancia felmondásához szükséges nyilatkozatot kiállítja és a pénzintézethez eljuttatja.

Online pénztárgépek, étel- és ital automaták

Ha az online pénztárgépek vagy étel- és italautomaták rendeletben előírt felülvizsgálatának esedékessége a veszélyhelyzet idejére esik, akkor ezeket a felülvizsgálatokat a veszélyhelyzet végét követő 120. napig kell elvégezni, addig a berendezések tovább használhatóak.